Omgeving


Bezienswaardigheden in de omgeving

Op het einde van de 18de eeuw was Vonêche ten dode opgeschreven. Er stonden amper enkele tientallen huisjes. Diezelfde huisjes, gerestaureerd of toch bijna, zijn nu een voorbeeld van het authentieke Wallonië.

Vanaf 1802 werd Vonêche een bloeiend centrum van kristalnijverheid. In Vonêche stond een zeer befaamde glasblazerij. De fabriek ging tenonder maar de creatieve koppen ervan waren de grondleggers van Baccarat in Frankrijk en het bij ons legendarische Val Saint-Lambert.

Van de kristalfabriek van Vonêche bleef hoegenaamd niets meer over. Het kasteel van de vroegere eigenaar, monsieur d’Artigues, staat er wel nog in al haar glorie. Het kasteel is echter niet te bezichtigen.

Maar geen nood: er zijn prachtige kastelen in de buurt.

 Lavaux Sainte-Anne

Prachtige waterburcht, perfect onderhouden, zeer indrukwekkend. In het kasteel bevindt zich het Museum van de Jacht en van de Natuur. Als u eens opgezette dieren in een prachtig kader wil zien… Met Pinksteren organiseert men er het Nationaal Kampioenschap voor de Jachthoorn.

www.chateau-lavaux.com

Het kasteel van Vêves.

Eén van de mooiste kastelen van België. Op een rots gebouwd, met dikke muren, torens en torentjes. Kan zo het decor zijn van een ridderfilm. Verkleed de kinderen in koene ridders en jolige jonkvrouwen. Stralende gezichtjes gegarandeerd.

Het kasteel van Vêves ligt in de buurt van het dorpje Celles, één van de 24 officieel mooiste dorpen van Wallonië. Misschien iets om met de fiets te doen?

www.chateau-de-veves.be

Maar er zijn niet alleen kastelen !

 Bouillon

Oké, het is weer met een kasteel, maar Bouillon is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met Godfried van Bouillon, die gast van de kruistochten. En van zijn kasteel. Maar de rest van Bouillon is charmant genoeg om er een dagje te vertoeven.

Als het regent, wel te verstaan. Bij mooi weer, moet u genieten van de gite in Vonêche. En van elkaar.  www.bouillon.be

 De Grotten van Han

De bekendste grotten van het land, één van de grootste van Europa. Waar de Lesse 1100 meter onder de grond verdwijnt en zorgt voor een feeëriek schouwspel van stalagmieten en – dat zijn de mooiste – stalagtieten.

Rond het grottencomplex bevindt zich ook een wildpark.

 www.grotte-de-han.be

  Rochefort

Een stad met twee toeristische treintjes, een Gallo-Romeins park, de ruïnes van het Gravenkasteel uit de elfde eeuw, de Grot van Lorette-Rochefort… En natuurlijk ook de 6, de 8 en de 10. Als we mogen kiezen: de 10 !

 www.rochefort.be

 

Beauraing

Beauraing is niet meteen de mooiste stad op aarde, maar als u er dan toch bent, kan u misschien eens in het park gaan wandelen, met het kasteel Sainte Marie, het kasteel Saint Pierre en enkele zeer merkwaardige bomen. En als u goed kijkt: hertjes en everzwijnen.

Of ga Maria een goeiedag zeggen in het bedevaartsoord van Beauraing. Ze verscheen er voor het laatst in 1932. Wie weet, komt ze voor u nog eens langs.

www.beauraing.be/loisirs-nl/tourisme

  Givet

Givet: dan bent u ook eens in Frankrijk geweest!

Givet is een lieflijk stadje net over de grens, waar de Maas België binnenstroomt. Een bioscoop, winkeltjes, café’s, restaurants …

 

 Villers-sur-Lesse

Het halve dorp Villers-sur-Lesse is een zogenaamd Koninklijke schenking, een prachtig grondgebied geschonken door Leopold II aan België. Dat betekent dat er niets mag aan veranderd worden en dat de koningin het elk jaar met een bezoek vereert. Meer nog: prins Laurent zal er binnenkort de vroegere pastorie betrekken, en Albert en Paola hebben hun buitenverblijfje iets verderop, in het kasteel van Ciergnon. En er is een sterrenrestaurant: le Beau Sejour.

www.valdelesse.be

 Dinant

Dinant, verondersteld gekend. Nog geen 30 km van Vonêche. De moeite. Vooral voor saxofonisten, naar het schijnt.

   www.dinant-tourisme.com

Furfooz

In de buurt van Dinant ligt het Parc National van Furfooz, een prachtig landschap waarin de Lesse welig kronkelt. In het park werden fossiele resten van neanderthalers gevonden. Met een beetje fantasie ziet u de holbewoners in één van de talrijke spelonken naar u knipogen.

 www.parcdefurfooz.be

 Maar wat gaan we eens doen?

WANDELEN kan u overal.

Vanuit Vencimont vertrekken heel wat aangeduide en bijzonder mooie wandelpaden. Vanuit Croix Scaille nog meer.

U vindt twee wandelkaarten van de omgeving in onze gite.

Wandelkaarten te koop in het Office du Tourisme van Vencimont (Grand’Place 1, Vencimont, 061 / 58 88 51).

 

De streek rond Vonêche is ideaal om te FIETSEN. Een glooiend oppervlak, zoals dat heet, zorgt voor deugddoende sportieve prestaties.

Mountainbikes zijn te huur in het Office du Tourisme van Beauraing (Rue de Rochefort 38, tel 082 / 71 11 40).  www.otbeauraing.be

 

Liefhebbers van PAARDEN kunnen voor lessen of geleide tochten te paard terecht in Sart-Custinne, naast Vencimont. (Info: Club Equestre du Moulin, Rue de Gedinne 24, Sart-Custinne, tel 061/ 58 76 24 – Gsm: 0477 78 86 24, http://www.clubequestredumoulin.be/)

In Focant – allemaal heel dicht in de buurt – is er La ferme de la Comogne een paardenmelkerij én kinderboerderij. 

http://www.uitmetdekinderen.be/belgie/pages:Ferme-de-la-Comogne-paardenmelkerij-.htm

KAYAKKERS kunnen de Lesse of de Semois afvaren.

De afvaart van de Semois begint in Bohan, de afvaart van de Lesse (na enkele consumpties ook wel ‘de Lafaard van de Leffe’ genoemd)  start oa in Houyet en Anseremme.

 info Lesse: www.lessekayaks.be                                 info Semois: www. recrealle.be

Als er sneeuw ligt, kan u SKIËN in Haut-Fays (Piste Scottons, hoogte 440 m, lengte 3 – 5 – 8 – 12 km  Tel: 084/31 59 92 ) of in Gedinne (Piste Croix-Scaille, hoogte 505 m, lengte 3 – 5 – 8 – 16 km, tel: 061/58 95 12 )

 www.golfdedurbuy.be/documents/ski-langlauf.html

 

In het Centre Aqualudic in Givet (net over de grens) kan u BOWLEN en er is een groot ZWEMBAD met spectaculaire glijbaan. (Route de Beauraing, tel: 03.24.40.58.50)

 www.ardennerivesdemeuse.com/rivea-posseidon.htm

 

Maar uiteindelijk komt u altijd terecht in de

gezelligheid van Ecole des filles.

Bijvoorbeeld hier:                                 Of hier:

Oké, misschien ook hier:

 

 

   Café ‘Le Pelerin’, Rue de l’Aubépine 33, Beauraing

 

 

In elk geval: geniet ervan !

© Copyright Vakantiehuis in Vonêche - Theme by Pexeto